M
E
N
U
Pesäpalloliiton koulutus- ja valmennustietokeskus - Ajankohtaista

Kaikki uutisotsikot

Painomailaharjoittelu

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian pesäpallon valmennuslinjalla toteutetaan loppuvuoden 2014 aikana mielenkiintoinen painomailaharjoittelu. Harjoitusjakso kestää kahdeksan (8) viikkoa ja jokaisella viikolla suoritetaan kolme (3) lyöntiharjoitusta. Harjoittelussa urheilijat jaetaan kahteen ryhmään, joissa puolet tekevät sisäpeliharjoitteet painomailoilla ja puolet tavallisella mailalla. Tarkoitus on tutkia, minkälaisia mahdollisia eroja pesäpallolyönnin eri muuttujissa voidaan aikaan saada painomailaharjoittelulla. Mitattavia muuttujia ovat lihasaktiivisuus, mailanliikenopeus ja pallon lähtönopeus. Olettamuksena on aikaisempien baseballin parissa tehtyjen tutkimusten pohjalta, että painomailaryhmällä lihasaktiivisuus ja mailanliikenopeus paranevat enemmän verrattuna tavallisella mailalla harjoittelevaan ryhmään.

Lopputestit suoritetaan joulunalusviikolla 15. - 19.12.2014.
Harjoitusjakson toistomäärät ja esimerkki mailojen painoista on esitelty alla. Lähtökohtana on, että alipaino maila on 12% kevyempi ja ylipaino maila 12% painavempi verrattuna normaalin mailaan. Mailan painoa lisätään tasaisesti, siten että mailan painoa nostetaan 20g aina 2 harjoitusviikon välein ja lopuksi palataan takaisin alkupainoon harjoitusjakson kahdelle viimeiselle viikolle. Alipainoinen maila pysyy samana koko ajan.

Harjoitus toteutetaan osana Joose Kemppaisen gradu-tutkimusta "Lajispesifisen voimaharjoittelun vaikutus pesäpallon lyöntisuoritukseen". Pesäpalloa ja sen harjoittelua on tutkittu vähän. Aloitettuani opinnot Jyväskylän yliopistossa, ajatus lopputyön tekemisestä oman lajin parissa alkoi kiinnostamaan kovasti. Lopputyön tekeminen  pesäpallon parissa varmistui kun yhteistyö Vuokatti-Ruka urheiluakatemian kanssa onnistui.  Tutkimusaiheeksi halusin jonkin lajille ominaisen piirteen, joista ensimmäisenä nousi esille heittäminen ja lyöminen. Päädyin pesäpallon peruslyöntiin ja sen harjoitteluun. Painomailaharjoittelu ei ole uusi metodi ja sitäkin on toteutettu vuosin saatossa monella eri tavalla, nekin pitkälti omien kokemusten kautta. Tutkimuksen tarkoitus on tuottaa tutkittua tietoa, mistä voi olla hyötyä tulevaisuudessa harjoittelun kehittämisessä ja toteuttamisessa.

Huippuluokan monipuolinen pesäpallovalmennus Sotkamossa on vuosikymmenten ajan kasvattanut huippu-urheilijoita lajin pariin.

3 ensimmäisellä harjoitusviikolla yksi harjoitus sisältää 150 lyöntiä
    - Painomailaryhmällä 50 kevyellä, 50 tavallisella  ja 50 ylipainoisella mailalla
    - Tavallisella mailalla harjoitteleva ryhmä lyö kaikki 150 lyöntiä tavallisella mailalla
3 seuraavalla harjoitusviikolla yhden harjoituksen lyöntimäärä nousee 200:aan lyöntiin
    - Painomailaryhmä lyö 70 kevyellä, 60 tavallisella ja 70 ylipainoisella
    - Tavallisella mailalla harjoitteleva ryhmä lyö kaikki 200 lyöntiä tavallisella mailalla
2 viimeisellä harjoitusviikolla yhden harjoituksen lyöntimäärä putoaa takaisin 150 lyöntiin
    - Painomailaryhmällä 25 kevyellä, 100 tavallisella ja 25 ylipainoisella mailalla
    - Tavallisella mailalla harjoitteleva ryhmä lyö kaikki 150 lyöntiä tavallisella mailalla

VKO

ALIPAINO

NORMAALIPAINO

YLIPAINO

1-2

530g

600g

670g

3-4

530g

600g

690g

5-6

530g

600g

710g

7-8

530g

600g

670


Kirjoittaja: Mikko Huotari/keskiviikko 12. marraskuuta 2014/Kategoriat: Ajankohtaista

Arvostele tämä artikkeli:
Ei arvosteluja

Katselukerrat (2713)/Kommentit (0)

Tagit:

105 Pesäpallo-onnistumista

105 pesäpallo-onnistumista –materiaali antaa pesiskouluohjaajille ja opettajille työkalupakin rakentaa harjoitusten tavoitteisiin parhaiten soveltuvia harjoitteita, pelejä ja leikkejä.

Suomen Pesäpalloliitto PPL Ry

Superpesis