M
E
N
U
Pesäpalloliiton koulutus- ja valmennustietokeskus - Ajankohtaista

Kaikki uutisotsikot

Joensuun Urheiluakatemia innostaa pesäpalloilijoita: ”Kärkilajin status on ansaittu”

Mitä vaivattomampi on arki, sitä helpommin urheilija pystyy keskittymään tekemiseensä.

Mitä vaivattomampi on arki, sitä helpommin urheilija pystyy keskittymään tekemiseensä. Urheiluakatemioiden tavoite on yhdistää parhaalla mahdollisella tavalla opiskelu, siviilielämä ja tavoitteellinen kehittyminen urheilu-uralla. Yhden erinomaisista esimerkeistä tarjoaa Joensuu, jossa pesäpallo on ottanut paikkansa akatemian kärkilajina.

Asukasluvultaan Suomen 12. suurin kaupunki ja Pohjois-Karjalan maakuntakeskus pyrkii tekemään nuoren urheilijan arjesta helppoa. Huippuluokan suorituspaikat kutsuvat harjoittelemaan, välimatkat voi taittaa kävellen tai polkupyörällä, valmennus on laadukasta ja opiskelumahdollisuuksia riittää moneen makuun.

– Teemme tiivistä yhteistyötä seurojen kanssa, lähes päivittäin olemme yhteydessä. Erityisesti Joensuun Mailan profiilinnousu on ollut merkittävä viime vuosina. Pesäpallossa on juuri nyt hyvä veto ja mukana on osaavia valmentajia, valmennuskoordinaattori Kimmo Hyppönen kertoo.

– Opiskelua ajatellen pesäpallo on erittäin sopiva laji. Kun kilpailukausi on kesällä, talvella pystyy tekemään harjoittelua vapaammin ja omatoimisemmin, Hyppönen jatkaa.

Urheilijan arki kulkee kodin, opinahjon ja suorituspaikkojen väliä. Joensuussa kaikki kolme löytyvät läheltä toisiaan.

– Infra on meillä kunnossa ja halli on mitä parhain. Kaikki paikat sijaitsevat tässä lähellä keskustassa. Hyvä arki on tärkeä urheilijalle ja sen me haluamme tarjota, Hyppönen alleviivaa.

Asunnon hankkiminen kiinnostaa erityisesti vieraspaikkakuntalaisia. Hyppösen mukaan akatemia auttaa urheilijaa tässäkin asiassa.

– Teemme työtä sen eteen, että koville urheilijoille järjestyisi nopeasti asunto järkevästä sijainnista.

Akatemian piiriin jo lukioiässä

Jopa puolet Joensuun urheiluakatemian urheilijoista on lukiolaisia. Itsenäistyminen ja ammattimaisempi harjoittelu tulevat osaksi elämää jo nuorena.

– Joensuussa toimii urheilupainotteinen lukio ja aamuvalmennuksiin voi osallistua myös ammattioppilaitoksesta, joten vaihtoehtoja omaan urasuuntautumiseen löytyy. Lukiossa ovat käytössä 75 minuutin oppitunnit. Opiskelu sopeutetaan harjoittelun lomaan eli urheilija voi tehdä aamutreenin, käydä syömässä ja mennä kouluun vasta kolmostunnille. Kiirettä ei ole mihinkään, Hyppönen selittää esimerkinomaisesti.

Korkea-asteella Joensuussa pääsee opiskelemaan yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa, joiden tarjonta opintoalojen lukumäärällä laskettuna on Suomen toiseksi laajin. Vaihtoehtoja omaan urasuuntautumiseen löytyy.

– Pitkälti valmennuksesta koostuvia akatemiaopintoja voi suorittaa osana tutkinto-opiskelua sekä ammattikorkeakoulussa että yliopistossa. Meillä on tiiviit yhteydet oppilaitoksiin, ja oppilaitoksissa on halua ja valmiuksia järjestää erilaisia suoritustapoja opintoihin.

Urheilun kannalta suorituspaikat ovat ensiluokkaiset.

– Pesäpallo on ansaitusti meidän kärkilaji ja lähes kaikki Superpesiksen pelaajat ovat kärkiurheilijoita. He saavat kärkiurheilijakortin, jolla liikuntatilojen, kuten Areenan ja uimahallin, käyttö on ilmaista. Suorituspaikat ovat hyvin saatavilla. Olemme pystyneet porrastamaan vuoroja ja löytäneet kaikille järkevästi harjoitteluaikoja.

– Samoin esimerkiksi ensifysio- ja fysioterapeutin palvelut ovat helposti käytettävissä. Urheilijan ei tarvitse jäädä miettimään, kannattaisiko pientä vammaa käydä näyttämässä vai ei. Aina voi mennä.

Hyppönen iloitsee myös lajien välisestä yhteistyöstä.

– Katajan koripallo-otteluihin sekä vastaavasti Joensuun ja Viinijärven superpesisotteluihin pääsee kärkiurheilijakortilla ilmaiseksi sisään.

Joensuu pesäpalloilijoiden suosiossa

Seuran kannalta kaupungin vetovoima, opiskelumahdollisuudet ja urheiluakatemian tarjoamat palvelut ovat äärimmäisen tärkeitä kilpailukykyisen joukkueen rakentamiseksi. Omille junioreille kotikaupunki mahdollistaa monenlaisten urahaaveiden viemisen eteenpäin, ja muualta tulevia kohdellaan yhtäläisesti.

– Joensuun pesisakatemia tarjoaa laadukasta valmennusta seurataustasta riippumatta. Pääset mukaan lajiharjoitteluun, joka tukee yksilönä kehittymistä. Treenit on toteutettu pienryhmissä, joten esimerkiksi ulkopeliharjoitteet palvelevat paremmin omia tarpeitasi. Haluamme Joensuussa tarjota sellaisen vaihtoehdon, jossa pääset kääntämään kaikki kivet ja katsomaan, mihin oma potentiaali riittää - vieläpä vireässä opiskelijakaupungissa, Joensuun Mailan superpesisjoukkueen kakkospelinjohtaja ja valmentaja Petri Pennanen toteaa.

– Olen itsekin ollut vuosia ”matkamiehenä.” Olisihan se vaan arki ollut hieman yksinkertaisempaa, jos kolme kertaa viikossa olisi päässyt mukaan suunnitelmalliseen lajiharjoitteluun ja kaiken hyvän päälle tasokkaassa porukassa, Pennanen jatkaa.

Ei olekaan ihme, että pesäpalloilijan tie on vienyt Joensuuhun eri puolilta Suomea Hyvinkäätä, Vihtiä, Poria ja Sotkamoa myöten.

– Olemme jälkeenpäinkin todella tyytyväisiä, että valitsimme opiskelupaikaksi Joensuun. Akatemian aamutreenit ovat olleet tosi laadukkaita ja niissä huomioidaan myös urheilijoiden yksilölliset tarpeet kiitettävästi. Esimerkiksi ulkopelipäivänä etukenttäpelaajat treenaavat eri aikaan kuin linja ja kopparit, joten kaikki saavat suorittaa omilta pelipaikoilta ja valmennus on pelaajakohtaisempaa, Milla Jakonen ja Susanne Ojaniemi Pesäkarhujen superpesisjoukkueesta toteavat.

– Valmennus on laadukasta, kun on kolme eri valmentajaa ja treenien sisältöön panostetaan. Emme ole ennen (Petri) Pennasen vetämiä treenejä tienneet, että verkkoon lyöminenkin voi olla niin hauskaa, monipuolista ja pelinomaista, Halli-SM-pronssia voittaneet Jakonen ja Ojaniemi kiittelevät.

Pesäpallo on Joensuun Urheiluakatemian toinen kärkilaji. Ensimmäiseksi valittiin ampumahiihto 2010.

Aiheesta lisää: http://www.joensuu.fi/urheiluakatemia

Kirjoittaja: Mikko Huotari/maanantai 23. maaliskuuta 2015/Kategoriat: Ajankohtaista

Arvostele tämä artikkeli:
Ei arvosteluja

Katselukerrat (9153)/Kommentit (0)

Tagit:

105 Pesäpallo-onnistumista

105 pesäpallo-onnistumista –materiaali antaa pesiskouluohjaajille ja opettajille työkalupakin rakentaa harjoitusten tavoitteisiin parhaiten soveltuvia harjoitteita, pelejä ja leikkejä.

Suomen Pesäpalloliitto PPL Ry

Superpesis